Kaas spek ui muffins voor bij de borrel

Muffins voor bij de borrel? Dat kan prima met deze hartige muffins
Muffins voor bij de borrel? Dat kan prima met deze hartige muffins

Een lekkere pittige variant op de standaard muffin. Prima met een wijntje voor bij de borrel, maar het is ook op de zondagochtend een heerlijk ontbijtje.

Ingredienten voor muffins met kaas spek en ui

7 tl bakpoeder
500 gram meel
snufje zout
versgemalen peper
3 eetlepels suiker
100 gr gesnipperde ui
100 gr mager gerookt spek
2 eieren
500 ml melk
100 gr geraspte kaas
peterselie

Van Dirk uit Zwolle kreeg ik een mailtje dat hij 300 ml melk en 300 gr meel heeft gebruikt en dat hij toen prima uitkwam voor 12 muffins.

Bereiding van muffins met kaas spek en ui

Verwarm de oven vast voor op 200 graden, dan hoef je straks niet te wachten.
Snij de uien in kleine blokjes.
Fruit de uitjes en de fijngesneden spek in een koekenpan.
Meng het meel, zout, peper, bakpoeder en de suiker in een kom.
Meng in een andere kom het spek, de uitjes, de melk, de eieren, de geraspte kaas en een beetje peterselie.
Meng nu de inhoud van beide kommen door elkaar.
Vul de muffinvormpjes met het mengsel.
Bak de kaas-spek-uien muffins gaar in 20 a 30 minuten in de oven op 200 graden.

Bij het snijden van uien krijgen we vaak last van tranende ogen. Hoe komt dat?

Bij het snijden van een ui komt er een stof vrij die ook zwavel bevat.
Als die stof in aanraking komt met water (je traanvocht in je ogen) ontaat er zwavelzuur en dat zuur geeft irritatie aan de ogen waardoor we gaan tranen.
Dan is er weer meer vocht en dus is er weer meer irritatie. Het klopt dus dat als je eenmaal gaat tranen het steeds erger lijkt te worden

Tips voor het snijden van uien

Zorg er voor dat je een dun en scherp mes gebruikt (dus die botte oude aardappelmesjes niet gebruiken voor uien!)

Niet duwen op de uien, maak een rustige snijdende beweging, door het duwen komt het irriterende vocht vrij en dan ga je huilen

Om het tranen verder te voorkomen wat tips die ik elders heb gelezen: theelichtje laten branden, de kraan laten lopen,
onder de afzuigkap de uien snijden, bril opzetten, hakmolentje gebruiken,
de uien even in de vriezer leggen voor je ze gaat snijden omdat er dan minder zwavel vrijkomt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*